Scroll to top
Back
cooking

Ξεστημένοι βεροιώτικοι κεφτέδες

  • Κείμενο:

    γιάννης_σαμούκας

  • Φωτογραφίες:

    άννα_μάντζου

  • Ημερομηνία:

    Μάιος 2018

  • Επιμέλεια:

    ιάκωβος_καγκελίδης

Scroll

Αρώματα και γεύσεις, η παραδοσιακή κουζίνα του τόπου μας έχει απ' όλα!

Οι ξεστημένοι κεφτέδες «είναι ένα παλιό βεροιώτικο πιάτο που έκανε και η γιαγιά μου, με κεφτεδάκια που συνοδεύονται με κόκκινη σάλτσα και γιαούρτι», εξηγεί ο σεφ Γιάννης Σαμούκας. Τα κεφτεδάκια, που στην τοπική διάλεκτο ονομάζονταν και «μπαρμπούρια», αποτελούνται από δυο ή και τρία είδη κρέατος και περιέχουν συν της άλλης κρεμμύδι, ψίχα, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Συνοδεύονται από χειροποίητη σάλτσα ντομάτας και σος γιαουρτιού, ενώ στην βάση του πιάτου έχει τοποθετηθεί χειροποίητη πίτα.

Το συγκεκριμένο πιάτο σερβίρεται όλο το χρόνο στο εστιατόριο – wine bar 12ο γράδα και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα πιάτα του τόσο των θαμώνων όσο και αυτών που επισκέπτονται την Βέροια. Επιβάλλεται να δοκιμάσεις…

Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε το μίγμα του κιμά ρίχνοντας όλα τα υλικά ψιλοκομμένα, και ανακατεύουμε καλά. Κόβουμε σε μπάλες των 80γρ και τις διατηρούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Τρίβουμε την ντομάτα , το σκόρδο και προσθέτουμε όλα τα υλικά. Στρώνουμε την κρύα σάλτσα σε ένα ταψί. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα αυγά και το αλατοπιπερώνουμε. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αλευρώνουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε στο ηλιέλαιο για 3 – 4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τους κεφτέδες στο ταψί με την κρύα σάλτσα και περιχύνουμε με το μίγμα του γιαουρτιού. Ψήνουμε στους 180oC για 45 λεπτά. Άλλο ένα ορεκτικό που το απολαμβάνουμε με τσίπουρο ή γράπα.

Υλικά για 4 άτομα

Για τα κεφτεδάκια

750γρ μοσχαρίσιος κιμάς
250γρ αρνίσιος κιμάς
Μαϊντανός, δυόσμος, κρεμμύδι, σκόρδο, ρίγανη
100γρ ψωμί μπαγιάτικο
Γάλα εβαπορέ
1 κ.γ. τσίπουρο
1 κ.γ. ξύδι
Ελαιόλαδο
Λίγο ηλιέλαιο και λίγο αλεύρι για τηγάνισμα

Για τη σάλτσα ντομάτας

3 ώριμες ντομάτες
1 κ.σ. πελτές
50 ml ελαιόλαδο
Λίγο σκόρδο, πάπρικα, δυόσμο, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι

Για την κρούστα γιαουρτιού

200 γρ γιαούρτι στραγγιστό αγελάδος
50 γρ γιαούρτι πρόβειο
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι