Scroll to top
Back
cooking

Τανωμένος Σορβάς.. εν πατροπαράδοτον ποντιακόν φαΐν

  • Κείμενο:

    ιάκωβος_καγκελίδης

  • Φωτογραφίες:

    ιάκωβος_καγκελίδης

  • Ημερομηνία:

    Απρίλιος 2018

  • Επιμέλεια:

    τάσος_θώμογλου

Scroll

Σιτάρι, γιαούρτι, βούτυρο, κρεμμύδι και μυρωδικά... το αποτέλεσμα μοναδικό και αξίζει να το γευτείτε!! Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε είναι απλά, καθημερινά όπως η κουζίνα των Ποντίων.

Διαδικασία συνταγής:

Βράσιμο του κορκότου
- Ξεπλένουμε το κορκότο και το στραγγίζουμε
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε νερό και ρίχνουμε το κορκότο
- Θα συνεχίσουμε το βράσιμο μέχρι να χυλώσει το κορκότο, περίπου 13-15 λεπτά και αλατοπιπερώνουμε
- Στην συνέχεια αποσύρουμε τη κατσαρόλα από το μάτι

Δέσιμο του πασκιτάν με τη σούπα με το κορκότο
- Διαλύουμε το πασκιτάν σε μισό ποτήρι νερό
- Μόλις σταματήσει να κοχλάζει η σούπα, αρχίζουμε τη διαδικασία δεσίματος του πασκιτάν με τη σούπα
- Παίρνουμε με την κουτάλα υγρό από την σούπα και το ρίχνουμε στο μπολ με το πασκιτάν και ανακατεόυμε για να δέσει η σούπα
- Όταν τελειώσουμε προσθέτουμε όλη την ποσότητα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε

Μίγμα βουτύρου και μυρωδικών
- Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει
- Αλατοπιπερώνουμε και στην συνέχεια προσθέτουμε και το δυόσμο για 1-2 λεπτά

Τελικό μίγμα
- Προσθέτουμε το μίγμα μας στην σούπα με το κορκότο και το πασκιτάν και ανακατεύουμε.. η σούπα είναι έτοιμη!!!

Χρήσιμες συμβουλές

- Αντί για κορκότο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλιγούρι ή κάποιο άλλο ρύζι
- Το πασκιτάν είναι ένα είδος μαλακού τυριού και μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο έτοιμο ταν ή αριάνι ή με γιαούρτι σακούλας ή στραγγιστό γιαούρτι
- Η αναλογία ξηρού προς φρέσκου μυρωδικού είναι τρία προς ένα
- Ο δύοσμος δίνει ένταση και βοηθάει στη χώνεψη
- Αντί για κρεμμύδι ξερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και φρέσκο κρεμμυδάκι
- Η ποσότητα νερού είναι περίπου 10πλάσια της ποσότητας του κορκότου
- Το πασκιτάν το τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ ή κατσαρόλα καθώς εκεί μέσα θα δέσουμε την σούπα
- Αν μείνει η σούπα θα πυκτώσει και για να τη φέρουμε στην αρχική μορφή της μπορούμε να την αραιώσουμε με λίγο νερό και να τη ζεστάνουμε σε χαμηλή φωτιά, για να μην κόψει
- Δοκιμάστε να καραμελώσετε λίγα ξερά κρεμμύδια για να στολίσετε το πιάτο σας ή να προσθέσετε λίγο φρέσκο δύοσμο Κορκότα

Το σιτάρι αποφλοιώνεται, μουσκεύεται και στη συνέχεια κοπανίζεται, στεγνώνει και ξαναλέθεται στο χειρόμυλο.

Πασκιτάν

Το όνομα του προέρχεται από τις λέξεις μπασκί (=πίεση) και Ταν, ακριβώς γιατί είναι υποπροϊόν του Ταν (το οποίο με τη σειρά του είναι το προϊόν που μένει μετά την απομάκρυνση του βουτύρου από το γιαούρτι). Το Ταν τοποθετείται σε πάνινους σάκους για να στραγγίσει και να δώσει το Πασκιτάν.

Συστατικά

- 200γρ κορκότο

- 250γρ πασκιτάν

- μισό κρεμμύδι

- φρέσκος ή αποκηραμένος δυόσμος

- 100γρ αγελαδικνό βούτυρο

- αλάτι, πιπέρι