Scroll to top
Back
cooking

Σμυρναίικα σουτζουκάκια για τη νηστεία

  • Κείμενο:

    ιάκωβος-ορφανίδης

  • Φωτογραφίες:

    ιάκωβος-ορφανίδης

  • Ημερομηνία:

    Απρίλιος 2018

  • Επιμέλεια:

    ιάκωβος_καγκελίδης

Scroll

Υλικά
Για τα σουτζουκάκια χρειαστήκαμε :
• 500 γραμμάρια ρεβίθια
• 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κουτάλι της σούπας μπέικν πάουντερ
• 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό, κύμινο σε σκόνη
• ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι
• 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 ματσάκι δυόσμο
• μαϊντανό
• αλάτι
• πιπέρι
• αλεύρι για το πανάρισμα

Για την σάλτσα χρειαστήκαμε :
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι ξερό
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
• 2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
• 750 ml ντομάτα κονκασέ σπιτική
• 1 πρέζα κύμινο
• 1 φύλλο δάφνης
• 200 ml νερό
• αλάτι
• πιπέρι
• ρίγανη
1 κούπα ρύζι μπασμάτι για γαρνιτούρα

Εκτέλεση

Για τα σουτζουκάκια:
• Βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να μουλιάσουν για 12 ώρες
• Μετά τις ώρες αναμονής τα σουρώνουμε και τα ξεπλένουμε. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και το τοποθετούμε στον κάδο του multi, χτυπώντας τα μέχρι να σπάσουν αλλά όχι να γίνουν εντελώς πούδρα
• Στην συνέχεια, τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Μέσα στον μπολ προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, αφού προηγουμένως τα έχουμε περάσει από τον τρίφτη, όπως επίσης και το ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό. Έπειτα, βάζουμε μέσα το ελαιόλαδο, το μπέικιν πάουτερ, το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε
• Πλάθουμε τα σουτζουκάκια και τα περνάμε από το αλεύρι προσεκτικά για να μην διαλύσουν
• Τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα λάδι και το αφήνουμε να κάψει ( ζεσταθεί ) καλά. Όταν φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, χαμηλώνουμε λίγο το μάτι και ρίχνουμε μέσα το σουτζουκάκια. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 3-4 λεπτά και ωσότου χρυσίσουν. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί

Για την σάλτσα:
• Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
• Προσθέτουμε μέσα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι τσιγαρίζοντάς το για 8-9 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο
• Συνεχίζοντας, βάζουμε την ντομάτα κονκασέ και ανακατεύουμε
• Έπειτα ρίχνουμε μέσα το ξυλάκι κανέλας, την ζάχαρη, το κύμινο, το αλάτι, το πιπέρι
• Στο τέλος βάζουμε το νερό και σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά
• Κλείνοντας, πριν το αποσύρουμε από την φωτιά, βάζουμε και την ρίγανη

Για την γαρνιτούρα:

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 2 κούπες νερό και προσθέτουμε μέσα αλάτι, πιπέρι, λάδι, λεμόνι  και τα αφήνουμε να πάρουν βράση. Αφού φτάσει στα σημείο βρασμού, βάζουμε μέσα το ρύζι, το ανακατεύουμε  και βράζουμε για  15 λεπτά μέχρι να πιει τα υγρά του. Στα 12 λεπτά βρασίματος το αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε σκεπασμένο για άλλα 2-3 λεπτά, Τέλος, παίρνουμε ένα κουτάλι και το σπάμε.

TIPS:
• Αν δούμε ότι το μείγμα μας για τα σουτζουκάκια είναι σχετικά υγρό, μπορούμε να προσθέσουμε 120-150 γραμμάρια αλεύρι, ώστε να πλάθονται με μεγαλύτερη ευκολία
• Μπορούμε στην σάλτσα επίσης, να βάλουμε μερικές σταγόνες Tabasco ή μια chili πιπεριά ψιλοκομμένη για να γίνει πιο πικάντικη

Μερίδες : 15-18 σουτζουκάκια
Χρόνος αναμονής : 12 ώρες
Χρόνος εκτέλεσης : 40 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας : 3