Scroll to top
Back
the_works

Διακοπές στη Βέροια

 • Κείμενο:

  ιωάννα-αναστασιάδου

 • Φωτογραφίες:

  κωνσταντία-μαζαράκη

 • Ημερομηνία:

  Ιούλιος 2018

 • Επιμέλεια:

  ιάκωβος-καγκελίδης + τάσος-θώμογλου

Scroll

Για ένα καλοκαίρι μοναδικό…

Ωωωωωω…! Κρουαζιέρα θα σε πάω…! Μύκονο και Σαντορίνη. Κι έχουμε κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια. Πολύχρωμες βαλίτσες, καράβια και βαπόρια, θάλασσα και beach bars. Σιγά τώρα. Για κάποιους φέτος η εξωτική Βέροια αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Αναγκαστικά; Ε, εντάξει. Εμείς λέμε ότι δεν φεύγουμε γιατί δεν θέλουμε.

Και γιατί να θέλουμε άλλωστε; Στον αέρα της πόλης επικρατεί μια ζέστη τρελή που σε κάνει να το νιώθεις το καλοκαιράκι. Όχι αστεία. Τα καυτά πεζοδρόμια και οι δρόμοι δεν αφήνουν την αγαπημένη εποχή όλων να περάσει απαρατήρητη. Και μιας και είπαμε δρόμοι, όλα τα χειμερινά παράπονα και οι παραξενιές των πολιτών για στενούς δρόμους και καθόλου θέσεις πάρκινγκ φαίνονται ανυπόστατα καθώς από τον τόσο χώρο αδυνατείς να αποφασίσεις πού να πρωτοαφήσεις το όχημα, ενώ οι δρόμοι θα παρομοιάζονταν άνετα με πλατείες.

Θέατρα και μουσικές παραστάσεις ξυπνούν κάθε λίγο την πόλη για να μη μιλήσουμε για τα αμέτρητα πανηγύρια στα γύρω χωριά που ξεσηκώνουν τον πληθυσμό. Να φύγεις να πας πού; Κρήτη; Έρχονται τα κρητικά εδώ. Τουρκία; Κι αυτή εδώ. Θράκη, Πόντο, νησιά; Όλα εδώ. Μουσικές γεμίζουν τα αυτιά και εδέσματα κατακλύζουν τα τραπέζια.

Υπάρχουν βέβαια και οι πιο προνομιούχοι που εκτός από τη μόνιμη κατοικία στην καρδιά της πόλης, διατηρούν και εξοχικά στους πολυσύχναστους προορισμούς του Ξερολιβάδου και του Σελίου. Και υπάρχουν και οι πιο τυχεροί – ονόματα μη λέμε- που έχουν φίλους με τέτοια σπίτια και απολαμβάνουν δροσερά βραδάκια και πρωινούς περιπάτους.

Και φυσικά η θάλασσα της Βέροιας. Γιατί η Βέροια δεν υστερεί ούτε σε αυτό. Μπορεί η θάλασσά της να μην είναι γαλάζια. Είναι όμως πολύχρωμη. Στεκούμενοι στο μεγάλο και πάνω από όλα αναπλασμένο πάρκο της Εληάς, βλέπουμε αυτό που πολλά χρόνια ήταν νερό και τώρα συνθέτεται από σπίτια, πράσινο, δρόμους αλλά και τη μακρινή ιδέα και θέα της Θεσσαλονίκης.

Αφήνουμε τις πολύβουες καφετέριες των παραλιακών μαγαζιών και αποφεύγουμε τον κίνδυνο πονοκεφάλου, απολαμβάνοντας τα για πρώτη φορά εδώ και πολλούς μήνες ήσυχα βεροιώτικα coffee shops (!) Όμορφες καρεκλίτσες προσφέρονται με αφθονία για την απόλαυση ενός παγωμένου καφέ ή κρύου τσαγιού, κάνοντας τις ατέλειωτες ώρες σουλάτσου του χειμώνα προς εύρεση έστω ενός σκαμπό να φαίνονται μακρινός εφιάλτης.

Κι όπως σε κάθε μέρος όπου πας διακοπές σπάνια έως ποτέ δε συναντάς γνωστούς, το ίδιο συμβαίνει και με τις διακοπές στη Βέροια τέτοια εποχή, στην καρδιά του Αυγούστου. Δε συναντάς γνωστούς αφού οι τελευταίοι έχουν φύγει. Και το θέμα είναι ότι δεν καταλαβαίνω το γιατί…