ποιοι_είμαστε | επικοινωνία | όροι_χρήσης | διαφημιστείτε
όσα όμορφα συμβαίνουν...
σε πέντε γράμματα!
Facebook Twitter Google+ Pinterest Youtube Vimeo
δράσεις | εκδηλώσεις

Μια εκδήλωση που εξελίχθηκε σε γιορτή

Τα κηπευτικά Αγίου Γεωργίου έβαλαν τα καλά τους

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015, Άγιος Γεώργιος Βέροιας. Μέσα Ιουνίου, αρχές καλοκαιριού. Είναι η περίοδος που μαζεύουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας. Ο καιρός που κάνουμε το ταμείο μιας ολόκληρης χρονιάς. Στην αυλή του δημοτικού σχολείου, την ώρα που ο ήλιος αρχίζει να δύει, δίνεται η ευκαιρία στα αστέρια μας, στα παιδιά του χωριού να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια εκδήλωση που σταδιακά πήρε τη μορφή της γιορτής.

Η φράση «Παράγω βιολογικά προϊόντα» ήταν γραμμένη στα μπλουζάκια των παιδιών, τα οποία ως οικοδεσπότες της βραδιάς μάς μοίρασαν στην είσοδο καλαίσθητες κάρτες με συνταγές βασισμένες σε κηπευτικά προϊόντα. Η αυλή του σχολείου είχε μετατραπεί σε μια υπαίθρια αίθουσα συνεδρίου. Καρέκλες τοποθετημένες με προσοχή στη σειρά, μικροφωνική εγκατάσταση, προτζέκτορας για την παρουσίαση που θα ακολουθούσε… όλα ανέδιδαν στο χώρο μια αίσθηση φιλοξενίας, αγάπης και ζεστασιάς.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν η μύση των νέων ανθρώπων, αλλά και των ανθρώπων που δεν έχουν ασχοληθεί με τη γεωργική καλλιέργεια, στις διαδικασίες, την τεχνογνωσία και τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει η καλλιέργεια της πιπεριάς αλλά και άλλων κηπευτικών. Την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία της, η δασκάλα των παιδιών και υπεύθυνη για τη δράση, η οποία από το πρώτο δευτερόλεπτο μπόρεσε να δώσει πολλές απαντήσεις σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να οργανώσει από το μηδέν μια άρτια εκδήλωση. Ακόμα και από τα μάτια ενός «φιλοξενούμενου» όπως εγώ, δεν μπόρεσε να κρυφτεί η διάθεση της νεαρής δασκάλας για δράσεις και καινοτόμες ιδέες, αλλά ούτε και η αγάπη που δείχνουν τα παιδιά –και όχι μόνο- απέναντί της. Ίσως εκεί να βρίσκεται το μυστικό: όταν δίνεται η ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, δραστήριους και οργανωτικούς, σε ανθρώπους με όραμα και διάθεση να αποδείξουν χειροπιαστά την αγάπη για τη δουλειά τους, μόνο σπουδαία πράγματα μπορεί κανείς να περιμένει.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν μια γεωπόνος, ένας ειδικός που ανέλυσε τις δυνατότητες καταπολέμησης των ασθενειών με βιολογικά μέσα, ένας διατροφολόγος που μίλησε για τη διατροφική αξία των κηπευτικών και δυο αγρότες που μοιράστηκαν μαζί μας τις βιωματικές εμπειρίες τους και την τεχνογνωσία τους σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας. Μεταξύ των διαφωτιστικών αυτών παρουσιάσεων, τα παιδιά μάς μίλησαν για τα είδη της πιπεριάς, μας έδωσαν πληροφορίες για την καλλιέργειά της και στο τέλος «μαγείρεψαν» για μας ένα πεντανόστιμο τουρλού, χρησιμοποιώντας τα κηπευτικά που καλλιεργούνται στο χωριό. Παράλληλα, έκαναν μια ανασκόπηση των σχετικών δράσεων που είχαν συμπεριλάβει στο εγκύκλιο πρόγραμμα της χρονιάς και σχετίζονταν με την αγροτική καλλιέργεια: επισκέψεις σε θερμοκήπια, επισκέψεις σε γεωπόνο, επίσκεψη σε σπορείο κ.ά. Μια χρονιά γεμάτη δράσεις και βιωματική προσέγγιση με τα αγαθά και τις προοπτικές του τόπου. Άριστα δέκα σε όλους, δασκάλα και μαθητές!

Αλλά βέβαια, ε, Βαλκάνιοι είμαστε, μπορούμε να κάνουμε χωρίς το μεζέ μας; Κι ανοίγει και την όρεξη αυτή η καινούργια γνώση, να το ξέρετε. Ευτυχώς που οι καλές κυρίες του χωριού είχαν ετοιμάσει ασύλληπτα όμορφες πιπεροδημιουργίες και τσακίσαμε ό,τι βρήκαμε, δεν έχει ντροπή σ’ αυτά. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλη διαφορά προσδίδει στη γεύση η πιπεριά η σωστή, η βιολογική. Καλά, μάλλον μπορείτε, γιατί δε ζούμε και στη Νέα Υόρκη, αλλά το σωστό, σωστό, οι αλήθειες πρέπει να ακούγονται. Ήταν όλα γευστικότατα…

Το σημαντικότερο στοιχείο, αυτό που κι ένας τρίτος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί και να εκτιμήσει, είναι η ομαδική προσπάθεια που έγινε. Όπως μάθαμε κι από μικροφώνου όλα όσα συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, από το θερμοκήπιο που στήθηκε στην αυλή, μέχρι τις καρέκλες, τα φυτά που διαμόρφωσαν τον κήπο και τα αναψυκτικά προήλθαν από δωρεές ιδιωτών, που συνειδητοποίησαν την αξία τέτοιων δράσεων για τον τόπο και συνέβαλαν με τον τρόπο τους. Σ’ αυτούς, στις γυναίκες που έβαλαν τόσο κόπο γα να παρουσιάσουν τα πιάτα τους, στα παιδιά του σχολείου και φυσικά στη δασκάλα και σε όλους όσοι συνέβαλαν στη δράση, αξίζουν ειλικρινή συγχαρητήρια.

Μια κοινότητα σε κίνηση, ένας στόχος να ενώνει τους ανθρώπους, εθελοντική δράση και εκδηλώσεις με περιεχόμενο. Μια ματιά στον τόπο μας, που θα μπορέσει να μας κάνει να αντικρύσουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και με τη δύναμη της γνώσης, όλες τις προκλήσεις του μέλλοντος. Διαλέξτε τα όπλα σας, λοιπόν. Εγώ διαλέγω πιπεριές Αγίου Γεωργίου…

κείμενο | αλέξανδρος_κόγκας
φωτογραφίες | ιωάννης_παπαναστάσης
επιμέλεια | πωλίνα_ταϊγανίδου+τάσος_θώμογλου
all_the_photos